Pakistan
0

Nagrada od pet miliona dolara za hapšenje talibanskih vođa

FENA
Foto: AFP/Dawn TV/File
Foto: AFP/Dawn TV/File
Pakistan je u ponedjeljak objavio nagrade u ukupnoj vrijednosti od pet miliona dolara za informacije koje bi dovele do hapšenja talibanskog vođe Hakimullaha Mehsuda i 18 njegovih vodećih saradnika.

Goleme nagrade su ponuđene dok pakistanske snage sigurnosti vode ulične bitke s militantima u Južnom Waziristanu u blizini afganistanske granice, u drugoj sedmici ofanzive.

Oglas na četvrtini novinske stranice na urdu jeziku počinje citatom iz Kurana u kojem se kaže "ne širite haos na zemlji" i dodaje da zabranjeni pokret Tehrik-e-taliban u Pakistanu gura nevine muslimane u plemenskoj regiji u "dolinu smrti", javila je DPA.

Najviša nagrada od 600.000 dolara objavljena je za glavu Mehsuda, njegovog zamjenika u Južnom Waziristanu, Wali-ur-Rehmana, i vojnog zapovjednika Qari Hussaina, za koga se vjeruje da je mentor bombaša samoubioca.

Nagrade od 239.000 dolara ponuđene su za još 11 talibanskih zapovjednika, a po 119.500 dolara za preostalih pet.

Vlada je saopćila da će novčane nagrade biti date svakome ko zarobi te "izazivače nereda" mrtve ili žive, ili pruži konkretnu informaciju koja bi dovela do njihovih hapšenja.

Pakistan je 17. oktobra pokrenuo ofanzivu protiv Mehsuda i njegove mreže koja također pruža uitočište stotinama priopadnika al-Qaide, pretvarajući regiju Waziristana u jedno od najvećih utočišta globalnog terorizma.