Svijet
0

Nagrada dr. Erhard Busek za novinare iz jugoistočne Evrope

FENA
Medijska organizacija jugoistočne Evrope (The South East Europe Media Organisation - SEEMO) objavila je konkurs za nagradu dr. Erhard Busek – SEEMO 2007. za bolje razumjevanje u jugoistočnoj Evropi.

Nagrada u iznosu od 2.000 eura bit će dodiljena novinaru sa prostora jugoistočne Evrope, koji je na bilo koji način svojim radom unaprijedio klimu za bolje razumjevanje među ljudima u regiji, doprinio riješavanu problema manjina, nacionalnih podjela, rasizma ili ksenofobije.

Rok za prijavu je 1. juni.

Dobitnik nagrade dr. Erhard Busek – SEEMO za 2002. godinu bio je hrvatski novinar Denis Latin. Nagrada je 2003. godine uručena Kemalu Kurspahiću, bivšem uredniku sarajevskog dnevnog lista “Oslobođenje”. Nagrada za 2005. godinu je dodeljena Brankici Petković, direktorki Centra za medijsku politiku pri Mirovnom institutu u Ljubljani (Slovenija) za seriju tekstova o predstavljanju manjina u medjima sa naročitim naglaskom na romskoj manjini u Sloveniji. Prošle godine ova nagrada je dodeljena hrvatskm novinaru Darku Plevniku, kolumnisti, koji piše o međunarodnim odnosima za hrvatski dnevni list “Slobodna Dalmacija” iz Splita.

Organizatori konkursa pozivaju medije i medijske radnike da podnesu prijave organizaciji SEEMO za sve potencijalne kandidate koji bi bili dostojni nosioci ove nagrade.

Prijava treba da sadrži osnovne detalje o kandidatu zajedno sa ličnim podacima, profesionalnom biografijom i objašnjenjem zašto bi ta osoba trebalo da primi ovu nagradu. Za nagradu može biti predložena i medijska organizacija.

Eventualni dodatne materijali o predloženoj osobi ili organizaciji (kao što su TV izveštaji na videu ili DVD-u, audio izveštaji na kaseti ili CD-u ili novinski tekstovi), ukoliko je moguće slati sa kratkim prevodom na engleski jezik. Prijedlozi se mogu poslati : SEEMO/IPI, "Busek Award", Spiegelgasse 2/29, 1010 Vienna, Austria (Tel: +43 1 513 39 40, Fax: +43 1 512 90 15) ili na e-mail [email protected].

Nagrada će biti uručena 19. oktobra 2007. godine u Beču, u Austriji.