Daily Telegraph
0

Nagorno Karabah - prijetnja novim sukobom

FENA
Daily Telegraph piše o prijetnji da Azerbejdžan i Jermenija zarate zbog razmirice u vezi Nagorno Karabaha. Predsjednici dvije zemlje u nedjelju su se sastali u Minhenu, uz posredovanje Francuske, Amerike i Rusije, a u organizaciji OSCE-a, u posljednjem pokušaju da izbjegnu vojni sukob.

Početkom 90-tih godina oko 30 hiljada osoba je izgubilo život u ratu koji je izbio kada su hrišćanski Jermeni u Nagorno Karabahu, u muslimanskom Azerbejdžanu, proglasili nezavisnost.

Azerbejdžan, međutim, nikada nije prežalio taj gubitak i već petnaest godina pokušava da povrati bar dio teritorije.

Predsednik Alijev u nedjelju je upozorio da njegovo strpljenje ističe i ponovio da Azerbejdžan zadržava pravo da, kako je naveo, svoju teritoriju oslobodi vojnim sredstvima.

Veliko je pitanje kakav ustupak bi Jermenija bila spremna da napravi s obzirom na činjenicu da uživa podršku ruske armije koja na njenoj teritoriji ima svoje stalne baze.

Malo je vjerovatno da će Jermenija prihvatiti rješenje koje bi podrazumjevalo da se odrekne teritorija u zamjenu za održavanje referenduma na kojem bi se odlučilo o statusu te enklave.

Zakavkazje je suočeno s novom prijetnjom sukoba, a ulozi u tom regionu od izuzetnog strateškog značaja su vrlo veliki, zaključuje autor uredničkog komentara u Daily Telegraphu, prenosi BBC.