SAD
0

Naftna mrlja stigla do Floride, turisti otkazuju posjete

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Komadi katrana stigli su danas do obale Floride i to je prvi očigledan uticaj naftne mrlje iz Meksičkog zaljeva za koju američki senator Bill Nelson smatra da će nanijeti veliki ekonomski udarac ovoj američkoj državi koja u velikoj mjeri zavisi od turizma.

Naftni otpad došao je do plivača i ljudi na plaži Pensacola koja je dio Nacionalne obale Zaljevskih ostrva ili kako se navodi u reklami "Najbjeljih plaža na svijetu".

Florida ili "Sunčana država" ima godišnje prihode od turizma u iznosu od 60 milijardi dolara. Prije Floride, naftna mrlja došla je do obala država Louisiana, Mississippi i Alabame.

   Senator Nelson rekao je da se u ljetovalištima već otkazuju najavljeni dolasci turista, dok je umanjena i posjeta restoranima.

On je istakao da veliki broj brodova, uključujući i Obalsku stražu, rade na udaljenosti od oko 40 do 80 kilometara sjeverozapadno od obale Floride na prikupljanju nafte. 

"To nam je cilj, da pokušamo da sprečimo da nafta dođe do zaljeva i rukavaca na plaži", rekao je senator.

Analitičari navode da Florida nema poreze na prihode i da se oslanja na prihode dobijene od poreza za prodaju i da svaki pad u turustičkoj posjeti može teško da pogodi ekonomiju ove države koja se još oporavlja od kraha tržišta nekretninama i globalne recesije.
Turističke vlasti Floride pokrenule su agresivnu reklamnu kampanju koju dijelom finansira i kompanija "British Petroleum" (BP) s ciljem da plaže ostanu otvorene za poslovanje uprkos prijetnji od mogućeg zagađenja.

Guverner Floride Charlie Crist zatražio je od BP dodatnih 50 miliona dolara za borbu protiv naftne mrlje pored 25 miliona dolara koje je već ta kompanija dala.

Mnogi stručnjaci smatraju da je naftnu mrlju iz Meksičkog zaljeva zahvatila snažna kružna struja koja se savija oko poluostrva Floride. Ova struja naftu bi mogla dovesti do Floridskih osrtva i možda i do istočne obale SAD-a.

Jedanaest radnika poginulo je kada se na platformi "Deepwater Horizon" sredinom aprila dogodila eksplozija nakon čega je nafta počela da ističe iz oštećene cijevi na dubini od oko 1.600 metara. Velika naftna mrlja ocijenjena je kao najveće zagađenje naftom u historiji SAD-a.  

Britanska naftna kompanija postavila je jučer poklopac na oštećenu bušotinu u Meksičkom zaljevu u nadi da će moći da sakupi dio nafte koji se nekontrolisano izliva u more.