Šteta veća nego što se mislilo
0

Nafta došla nadomak ušća rijeke Mississippi

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američka obalna straža je izjavila da je u nakon potonuća naftne platforme u Meksičkom zaljevu prošle sedmice iscurilo pet puta više nafte nego što se mislilo, javlja BBC.

Admiralka Mary Landry je rekla da je dnevno istjecalo 5.000 barela (210.000 galona) nafte 80 km od obale Louisiane. Sad je otkriveno i treće mjesto na kojem istječe nafta. Ranije, obalna straža je zapalila veliku naftnu mrlju, u namjeri da spriječe ekološku katastrofu.

Učinili su to "kontrolisanim plamenom" na površini vode, 50 km istočno od delte rijeke Mississippi.

Stručnjaci su napravili procjene o istjecanju nafte na temelju istraživanja područja, primjenjujući disperzante, proučavanjem putanja, lokalnih vremenskih uslova i drugih faktora. Na osnovu toga zaključeno je da istječe 5.000 barela dnevno.

Guverner Louisiane Bobby Jindal zatražio je hitnu pomoć iz savezne vlade, kazavši kako je prioritet zaštita građana i okoline. Naftna mrlja trenutno ima opseg oko 970 km i zahvata oko 74.100 kvadratnih kilometara. Sad je samo 32 km istočno od ušća Mississippija.

Katastrofa se dogodila nakon eksplozije i potonuća naftne platforme Deepwater Horizon, pri čemu je nestalo 11 radnika.

Admiralka Landry je upozorila da bi rad na zatvaranju pukotina mogao potrajati mjesecima te je najavila kako će obalna straža opet biti prinuđena paliti naftnu mrlju. Pri tome bi moglo biti spaljeno 50 do čak 95 posto naftne mrlje.

Ekološki stručnjaci to podržavaju jer je po njima bolja opcija da životinje budu pod uticajem otrovne pare, nego da budu "presvučene" naftom.

Ipak, još sva nafta nije izašla na površinu pa se još uvijek iznalaze najefikasniji načini saniranja ove katastrofe, što bi moglo potrajati mjesecima.