Grčka
0

Nađeno 195 kg eksploziva "Revolucionarne borbe"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Grčka policija je u subotu pronašla 195 kilograma eksploziva i veću količinu amonijum nitrata u skrovištu osumnjičenog člana terorističke grupe "Revolucionarna borba", koji je uhapšen početkom sedmice.

Glasnogovornik policije Tanasis Kokalakis izjavio je Reutersu da to velika količina eksploziva kojom bi se mogla raznijeti šestokatna zgrada.

Ista vrsta eksploziva korištena je u bombaškom napadu na atinsku berzu prošle godine, za koji je odgovornost preuzela "Revolucionarna borba".

Pripadnici protuterorističke jedinice prošle sedmice su počeli pretraživati kuće u zapadnom predgrađu Atine tragajući za oružjem ove organizacije koja je od nereda u grčkoj prijestolnici u decembru 2008. pojačala napade na policijske, javne i poslovne zgrade.

Tokom akcije uhapšeno je šest osoba, osumnjičenih pripadnika "Revolucionarne borbe", koji su optuženi za sudjelovanje u bombaškim napadima, pokušaj ubojstva i druga kaznena djela.

Uhapšenici odbacuju optužbe.

"Revolucionarna borba", oformljena u septembr 2003., izvela je neuspješan napad na grčkog ministra kulture Mihailisa Liakisa 2006., a 2007. je preuzela odgovornost za raketni napad na američku ambasadu u Atini.