Kina
0

Nađena crna kutija iz srušenog aviona

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Nađena je crna kutija iz putničkog aviona koji se srušio u sjevernoj kineskoj provinciji Heilongjiang i u kome je najmanje 42 ljudi poginulo, javila je kineska agencija Xinhua.

Preživjeli putnici opisali su paniku i užas dok je avion pokušavao i nije uspio sigurno prizemljiti u blizini grada Yichuna, prenio je BBC.

"Avion se strašno drmusao, pet, šest puta je tresnuo veoma jako", rekao je jedan od preživjelih putnika.

On je ispričao da su putnici iz zadnjeg dijela aviona u panici jurili naprijed, da su pokušavali otvoriti vrata za hitne slučajeve, koja se nisu mogla otvoriti, da se dim širio veoma brzo i nakon minut-dva od pada više nije moglo da se diše u avionu.

Od 54 povrijeđene osobe tri se nalaze u kritičnom stanju, a među putnicima je bilo i petero djece i njihova sudbina nije zasad poznata. Pilot je preživio nesreću, ali kako ima teške povrede po licu, ne može govoriti.

Uzrok pada aviona nije poznat, dužnosnici su na licu mjesta izjavili da je bila velika magla, dok drugi izvori navode da je bilo problema s avionom E-190, brazilske proizvodnje.

Avion je poletio iz Harbina, glavnog grada provincije Heilongjiang, i srušio se i zapalio sat nakon polijetanja.

Posljednja velika avionska nesreća u Kini dogodila se prije šest godina kada je avion pao u zamrznuto jezero u blizini grada Baotou, a poginule su 53 osobe u avionu i dvije na zemlji.