Svijet
0

Nađena crna kutija, devetero preživjelo avionsku nesreću u Nigeriji

FENA
Spasilačke ekipe i istražitelji pronašli su jednu od dvije crne kutije nigerijskog aviona koji se u nedjelju srušio nekoliko minuta nakon polijetanja.

Uzrok nesreće je "ljudska greška i tvrdoglavost" pilota koji nije htio poslušati savjet kontrole leta, rekao je u ponedjeljak na konferenciji za štampu nigerijski ministar avijacije Babalola Borishade.

On je naglasio kako su kontrolori leta savjetovali pilotu, koji se nalazi među 96 poginulih putnika, da sačeka da prođe nevrijeme, ali je on uletio pravo u oluju, što je dovelo do nesreće.

On je dodao da je "ljudska greška" najčešći uzrok avionskih nesreća u Nigeriji i da je kompaniji ADC, kojoj je pripadao Boing 737, oduzeta dozvola za rad, prenio je AP.

Među poginulima je i duhovni vođa muslimana u toj zemlji Muhamadu Makido, sultan sjeverne države Sokoto, a o sudbini njegovog sina, kao i sina nekadašnjeg predsjednika Nigerije Shehua Shagarija (bio na vlasti od 1979. do 1983.) još uvijek se ništa ne zna.

Boing 737, star 23 godine, sa 100 putnika i pet članova posade, srušio se u nedjelju kod Abudže samo tri minuta nakon polijetanja.

Udes je preživjelo devet osoba koje se nalaze u bolnici u Abudži.

Ovo je treći udes za manje od godinu dana, a veliki broj aviona te kompanije je star više od 20 godina.