Svijet
1

Nada za Alep: Prve medicinske evakuacije bit će obavljene u petak

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Prve medicinske evakuacije s istoka Alepa u Siriji će se izvesti sutra, saopćio je danas UN, kojem je Rusija obećala da će se produžiti primirje do subote navečer.

"Svi imamo neophodno zeleno svjetlo" od Rusije, sirijskog režima i "naoružanih grupa opozicije", rekao je Jan Egeland, na čelu radne grupe o humanitarnoj pomoći.

"Nadamo se da će se prve medicinske evakuacije održati sutra", rekao je on na konferenciji za novinare u Ženevi.

Oko 200 povrijeđenih i bolesnih osoba treba da bude evakuirane hitno s istoka Alepa, područja koje kontroliraju pobunjenici i podvrgnutog smrtonosnoj vatri od ofanzive koju je započeo Damask 22. septembra da bi vratio sektor u kojem živi oko 275.000 osoba i između šest i sedam hiljada boraca, prema specijalnom dopisniku UN-a za Siriju Staffan de Mistura.

"Nekoliko stotina osoba i njihovih porodica" trebale bi biti evakuirane sljedećih dana i moći će se naći u zapadnom dijelu Alepa, koji kontrolira Damask ili u Idlebu, gradu koji kontroliraju pobunjenici (60 kilometara jugozapadno od Alepa), prema Egelandu.

"Humanitarna pauza" od 11 sati koju je proglasila Moskva je stupila na snagu u četvrtak. Ona će trajati do subote navečer, rekle su ruske vlasti UN-u. Sirijska vojska je tamo angažirana, također. UN, budući da nije mogao započeti medicinsku evakuaciju u četvrtak, jer nije dobio potrebne garancije od svih strana, tražio je od Moskve da produži prekid vatre do ponedjeljka navečer, rekao je novinskoj agenciji AFP glasnogovornik Ochae Jens Laerke.

"Ovaj zahtjev je u toku ispitivanja od strane Ruske federacije", rekao je on.

Egeland je naglasio sa svoje strane važnost trajanja ovog prekida vatre, ako je to moguće, da bi se uputila "hrana i humanitarni materijal".