Svijet
0

Nacrt rezolucije o Iranu danas pred Vijećem guvernera IAEA

FENA
Nacrt rezolucije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) o Iranu o kome je šest svjetskih sila u četvrtak postiglo sporazum trebao bi danas da se nađe pred Vijećem guvernera IAEA-e.

Svjetske sile su jučer prevazišle podjele donošenjem rezolucije u kojoj se izražava duboka i povećana zabrinutost zbog iranskog nuklearnog programa.

U rezoluciji se, međutim, ne daje rok Iranu da odgovori. Umjesto toga, od šefa IAEA-e Yukiye Amana traži se da u martu izvesti Vijeće guvernera o tome u kojoj mjeri Teheran rezoluciju primjenjuje.

U rezoluciji, koju bi 35-člano Vijeće trebalo da odobri, ističe se da je ključno za Iran i Agenciju da intenziviraju dijalog.

Amano je, u međuvremenu, predložio posjetu Islamskoj Republici kako bi se razjasnila sporna pitanja iz najnovijeg izvještaja IAEA-e, u kome se ta agencija do sada najviše približila tome da optuži Iran da nastoji da razvije nuklearno oružje.

U napore za rješavanje iranskog nuklearnog pitanja diplomatskim putem uključeno je šest sila - Sjedinjene Američke Države, Kina, Rusija, Velika Britanija, Francuska i Njemačka.

Washington, Pariz i London prihvatili su izvještaj IAEA-e kao opravdanje za povećanje pritiska na Iran, kome su već uvedene četiri runde sankcija zbog spornog nuklearnog programa.

Peking, koji se u velikoj mjeri oslanja na uvoz nafte iz Irana, i Moskva, koja ima bliske trgovinske veze s Teheranom, pored toga što je izgradila jedinu iransku nuklearnu elektranu, bili su oprezniji, navela je francuska agencija AFP.

Izraelski ambasador Ehud Azulaj izrazio je razočarenje rezolucijom, u očekivanju oštrijeg odgovora, ne isključujući petu rundu sankcija, prenio je Tanjug.