Šokantno
0

Nacista s potjernica slobodno se šeta ulicama Klagenfurta

Sarajevo-x.com
Foto: The Sun
Foto: The Sun
Milivoj Ašner, hrvatski državljanin optužen za ratni zločin nad Jevrejima u Drugom svjetskom ratu, kojeg traži i Interpol, uslikan je kako se šeta ulicama austrijskog grada Klagenfurta kojeg ovih dana trese fudbalska groznica.

Zajedno sa svojom suprugom, ovaj 95-ogodišnji nacista s potjernica provodi slobodno vrijeme uz fudbalske navijače u kafiću, piše britanski The Sun i navodi kako je Austrija odbila njegovo izručenje jer je bio prestar za takav proces, a optužen je za zločin protiv čovječnosti i ratne zločine.

Ašner zauzima četvrto mjesto na listi najtraženijih nacista, a učestvovao je u protjerivanju stotine Jevreja, Roma i Srba i njihovo zarobljavanje u logorima.

The Sun prenosi kako ovaj bivši šef policije i Gestapo-a hoda bez štapa, nekoliko puta se zaustavljao u kafićima, razgovarao sa konobarima i pijuckao pića zajedno sa navijačima u ovoj fudbalskoj bazi.

Ignorisali su ga policajci koji su patrolirali ulicama Klagenfurta, iako lokalne vlasti znaju njegov identitet i brojne zločine koje je počinio. Ovakve scene prave smijuriju od austrijskog pravosuđa jer je baš na dan kad su napravljeni snimci Ašnera, austrijska policija potvrdila odluku da ga zaštiti od suđenja jer je prestar i bolestan.