Svijet
0

Nacionalne manjine u Srbiji zabrinute zbog radikala na čelu srbijanskog parlamenta

FENA
Beograd
Beograd
Zbog ulaska dužnosnika Srpske radikalne stranke u srbijansku vlast većina predstavnika nacionalnih manjina u Vojvodini strahuje od jačanja nacionalizma i ekstremizma, a time i od međunacionalnih incidenata, prenio je u srijedu vojvođanski "Građanski list" (GL).

Predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Branko Horvat za GL je izjavio da su manjine "zabrinute i zatečene", jer bi ekstremisti posljednje događaje na političkoj sceni Srbije mogli protumačiti kao ohrabrenje, što bi, kako je rekao, za posljedicu moglo imati pojavu novih nedjela "koje smo već imali prigodu vidjeti".

Predsjednica Nacionalnog vijeća Slovaka Ana Tomanova Makanova kaže da je ne bi čudilo da dođe do porasta međunacionalnih incidenata, jer sada nitko "ne radi na uspostavi normalnih odnosa među manjinama i pripadnicima većinskog naroda, a odnosi su pogoršani".

Na moguće narušavanje međunacionalnih odnosa u Vojvodini, zbog ulaska radikala u visoke strukture beogradske vlasti, upozorio je i vojvođanski premijer rekavši "da se nacionalne manjine dobro sjećaju načina na koji su se radikali ponašali tijekom 90-tih u Srijemu i u drugim dijelovima Vojvodine".

S druge strane, predstavnik mađarske nacionalne manjine Laszlo Jozsa ističe da ne treba trenutačnu političku situaciju povezivati s porastom nacionalizma, te da ne vjeruje da bi srbijansko društvo dopustilo sukobe s nacionalnim manjinama.

Glasovima zastupnika SRS-a, Socijalističke partije Srbije i Demokratske stranke Srbije Vojislava Koštunice u utorak ujutro je za predsjednika Skupštine Srbije izabran je Tomislav Nikolić, zamjenik predsjednika SRS-a, haškog optuženika Vojislava Šešelja.

Prošle je nedjelje bila 15. obljetnica od početka progona oko 30.000 Hrvata iz Srijema, do kojega je došlo zbog prijetnji i pritisaka članova Srpske radikalne stranke.

Predsjedniku Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju se pred Haškim tribunalom sudi po optužnici koja ga, među ostalim, tereti i za etničko čišćenje u Vojvodini.