Svijet
0

"Nacionalna tragedija" u Grčkoj: 41 osoba nastradala u požarima

FENA
Najmanje 41 osoba izgubila je život u posljednja 24 sata u najžešćim šumskim požarima koji su pogodili Grčku u posljednjih nekoliko decenija, a još se ne zna tačan broj nestalih u selima koja su na Peloponezu okružena vatrom.

Grčki premijer Kostas Karamanlis rekao je danas da zemlja u poslednja dva dana doživljava "nacionalnu tragediju".

"Danas je za Grčku dan žalosti. Od jučer smo svjedoci nacionalne tragedije. Osećam bol zbog izgubljenih života i želim da izrazim najiskrenije saučešće porodicama koje žale zbog gubitka svojih voljenih", rekao je Karamanlis novinarima u Sparti, poslije sastanka posvećenog sitauciji u zemlji.

On je naglasio da je vlada angažirala sve raspoložive snage, kako bi se spriječilo dalje širenje požara.

"Do sada smo otkrili 41 tijelo", saopćio je neimenovani policijski zvaničnik, a prenio Rojters.

Veliki broj sela je od petka odsječen od ostatka zemlje, na prostoru od 80 kilometara od zapadne obale Peloponeza do Manija, najjužnije regije na poluostrvu. U provincijama Lakonija i Mesinija i dalje je na snazi vanredno stanje. Vatrogasci su se jučer, uglavnom sa zemlje, borili protiv šumskih požara koji se, zbog jakog vjetra, šire velikom brzinom, a od jutros su ponovo angažirani protivpožarni avioni "kanaderi" i helikopteri u gašenju požara.

Zvanična Atina je hitno zatražila pomoć od EU, kako bi se spriječilo dalje širenje požara. Vlasti upozoravaju da su veliki dijelovi zemlje, od ostrva Krit na jugu, preko mnogobrojnih ostrva i kontinetalnih dijelova zemlje i dalje u opasnosti od izbijanja novih požara, imajući u vidu snažne vjetrove koji će puhati tokom vikenda, prenosi Tanjug.