Svijet
0

Nacionalističko okupljanje na sjeveru Grčke

FENA
Više od 10.000 ljudi, prema sopćenju policije, okupilo se u srijedu navečer u Solunu kako bi protestiralo protiv upotrebe imena "Makedonija" koje koristi susjedna zemlja, a za koje smatraju da pripada grčkoj baštini.

Na poziv male stranke ekstremne desnice Laos, nekoliko hiljada ekstremista se okupilo ispred kipa Aleksandra Vellikog, na središnjem trgu u Solunu, javio je AFP.

Drugi skup, kojem je prisustvovalo 4.000 ljudi, održan je u isto vrijeme na jednom stadionu u Solunu, na poziv ultrakonzervativnog gradskog episkopa Anthimosa.

Solun, glavni grad regije koja se također zove Makedonija, tradicionalno je uporište grčkih nacionalista.

Grčka od 1991. godine blokira međunarodno priznavanje Makedonije pod tim imenom, jer smatra da ono pripada samo grčkoj baštini.

Makedonija je primljena 1993. godine u Ujedinjene nacije, pod privremenim imenom Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija.

Ovo pitanje se nedavno ponovo pojavilo kako se približava samit NATO-a u Bukureštu, na kojem treba da se odluči o otvaranju pregovora o priključenju Alijansi Albanije, Hrvatske i Makedonije.

Grčka je najavila da će uložiti veto na kandidaturu susjedne zemlje ako se do samita ne pronađe kompromis o njenom imenu.

O ovom pitanju će se u četvrtak razgovarati u Bruxellesu, prilikom susreta ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO-a.