Sergej Šmatko
0

"Nabucco" ni po čemu nije konkurentan "Južnom toku"

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Ruski ministar za energetiku Sergej Šmatko izjavio je u subotu u Sofiji da je izgradnja magistralnog gasovoda Južni tok veoma značajna za evropsku energetsku sigurnost i da mu projekt Nabucco ni po čemu nije konkurentan.

"Taj gasovod (Nabucco) se razmatra kao alternativni pravac, ali još nije donesena odluka o njegovoj realizaciji", rekao je Šmatko novinarima na kraju dvodnevnog energetskog samita koji je održan u glavnome bugarskom gradu.

Potvrdivši da je o tome alternativnom pravcu razgovarao s predstavnicima drugih zemalja koji su učestvovali na skupu, on je izrazio zadovoljstvo što ipak "postoji vera u naš Južni tok".

"Veoma nam je drago da su na našoj strani vjerni partneri, kao što su Italija, Austrija, Srbija i mnogi drugi", naglasio je Šmatko.

Predstavnici tih zemalja su, kako je prenio, govorili o važnoj ulozi Rusije za Evropu i da je nemoguće razvijati bilo kakav dijalog bez pravog učestvovanja Rusije.

Zahvalivši bugarskom predsjedniku Georgiju Parvanovu na dobroj organizaciji samita, Šmatko je ocijenio da je skup prošao u dobroj atmosferi i da nije bilo nekih "jakih političkih pritisaka", prenio je Tanjug.

Naglasivši da Evropa treba imati jedinstvenu energetsku ekonomiju, Šmatko je rekao da razumije to što Stari kontinent želi razmatrati više načina snabdijevanja gasom i hoće bolju saradnju na području snabdijevanja tim energentom.