Svijet
0

Na zidovima nacističkog kafića Hitlerovi portreti, a konobari u SS uniformama

Klix.ba
(Foto: AFP)
Vlasnik nacističkog tematskog kafića u Indoneziji, čiji su zidovi prekriveni Hitlerovim memorabilijama, a konobarice nose uniforme Waffen-SS-a, našao se na udaru javnosti, a vlasti tek treba da ispitaju njegov rad.

Soldatenkaffee u gradu Bandung izazvao je veliki bijes među turistima i lokalnim stanovništvom sa svojim nacističkim memorabilijama, koje uključuju ogromnu zastavu sa svastikom i veliku sliku Adolfa Hitlera.

Iako je kafić otvoren još u aprilu 2011., nedavni članak u lokalnim novinama na engleskom jeziku izazvao je navalu kritika na društvenim mrežama.

Ayi Vivananda, zamjenik gradonačelnika u gradu koji je veoma popularna turistička destinacija, pisao je vlasniku kafića, Henryju Mulyani. Vivananda ga je Mulyanu pozvao da porazgovaraju o motivima otvaranja kafića i da li je njegov cilj raspirivanje rasne mržnje, budući da su simboli u njegovom lokalu međunarodno prepoznati kao simboli nasilja i rasizma.

Mulyana navodi kako je jednostavno želio da poboljša poslovanje svog lokala i negira bilo kakav oblik mržnje. Također tvrdi da uopće nije pronacistički orijentisan niti da podržava Hitlera.

"Ja sam samo biznismen, ne političar. Imam pravo da dizajniram svoj lokal po želji, kako bih privukao mušterije. Siguran sam da ne kršim nikakav zakon", izjavio je Mulyana i dodao kako su ga nedavne kontroverze natjerale da privremeno zatvori lokal.

Nije se izjasnio da li će promijeniti nacističku tematiku lokala, ukoliko to vlasti budu zahtijevale od njega.

"Hajde da sačekamo i vidimo šta će se desiti. Ne želim da moji radnici ostanu bez posla", rekao je Mulyana.