Svijet
1

Među uposlenicima univerziteta u SAD-u sve više milionera

Anadolija
Harvard
Harvard
Posljednjih godina na američkim univerzitetima, a posebno na privatnim, znatno je povećana godišnja školarina, dok je ove godine povećan i broj milionera u upravama američkih univerziteta.

Prema podacima magazina “The Chronicle”, na američkim univerzitetima se trenutno nalaze 42 člana uprava ili uposlenika koji godišnje zarađuju više od milion dolara. Najveća plata uposelnika na američkim univerzitetima iznosi 2,358 miliona dolara, a prima je član Upravnog odbora Univerziteta u Chicagu Robert Zimmer.

Nakon njega, slijedi upravitelj Norhteastern Univerziteta Joseph E. Aoun, koji godišnje zarađuje 3,121 miliona dolara, dok je na trećem mjestu ove liste upravitelj Marist Collega Dennis J. Murray sa 2,688 miliona dolara.

Među upravom i uposlenicima američkih univerziteta koji zarađuju astronomske cifre nalaze se i John L. Hennesy sa Stanford Univerziteta sa 1,81 milion dolara, kao i rektor Harvard Univerziteta Drew Gilpin Faust, koji zarađuje 899,734 hiljade dolara što je najmanje među poznatim američkim univerzitetima.

Prošle godine je bilo 36 upravitelja na američkim univerzitetaima koji su zarađivali više od milion dolara godišnje.

SAD