Novi talas štrajkova
0

Na ulice u Grčkoj opet izašli taksisti i ljekari

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Grčku je danas zahvatio novi talas štrajkova u kome učestvuju taksi vozači, ljekari i stomatolozi koji na taj način iskazuju nezadovoljstvo vladinim mjerama štednje i reformama.

Grčki taksisti su počeli 24-satni štrajk u znak protesta protiv liberalizacije tog sektora, dok se ljekari i stomatolozi protive najavljenim reformama u zdravstvom i penzijskom osiguranju koje se svode na nova odricanja građana, javila je agencija AP.

Ljekari će protestirati dva dana, a kažu da je ovo samo početak i da će uslijediti agresivnije mjere ako se ne odustane od reformi.

Nove štrajkove najavili su i zaposleni u preduzećima gradske čistoće, učitelji, kao i studenti koji se protive reformama u toj oblasti.

Masovni protest protiv ekonomske politike vlade premijera Georgesa Papandreua planiran je za subotu, u Solunu gdje će biti otvoren međunarodni sajam, a na kome će on, kako se najavljuje, govoriti o nastavku politike štednje i provođenju reformi.

Grčka vlada se našla pod pritiskom međunarodnih finansijskih organizacija - MMF-a i Evropske centralne banke - koje uslovljavaju davanje novih kredita oštrijim mjerama štednje i reformama javnog sektora.

To je preduslov za dobijanje nove tranše kredita od osam milijardi eura kako bi Atina izbjegla finansijski kolaps.

U Evropskoj uniji je sredinom ljeta dogovoreno da se Grčkoj u naredne dvije godine odobre krediti u ukupnom iznosu od 105 milijardi eura kako bi država izbjegla bankrot, ali to uslovljavaju oštrim mjerama štednje i daljim reformama javnog sektora.