Svijet
0

Na turskom brodu zaplijenjeno 12 tona hašiša

FENA
Španska carinska služba je u ponedjeljak saopćila da je zaplijenila 12 tona hašiša sakrivenog na turskom ribarskom brodu koji je plovio uz obale Andaluzije, na jugu Španije.

Carinici "su presreli 14. februara ujutro, 60 milja južno od Almerija, čamac koji je plovio pod turskom zastavom prevozeći 12 tona hašiša", navelo je Ministarstvo finansija u saopćenju.

"Operacija realizirana u saradnji s francuskom carinom, završila je hapšenjem četiri člana posade broda - pod nazivom Berk Kaptan, svi su turske nacionalnosti", nastavljeno je i objašnjeno da su mornari koristili "novu rutu koju koriste trgovci drogom, put istočnog Mediterana".

Istražitelji, dodaje se u saopćenju, "sumnjaju da organizacije sa sjedištem u zemljama sjeverne Afrike koriste ovu rutu" za transport "velikih količina hašiša prema zemljama istočnog Mediterana".

Nazvana "Bosphore", ova operacija "potvrđuje važnost nove rute", jer su Francuska, Italija i Španija tamo presrele sedam brodova u šest posljednjih mjeseci. Samo su španski carinici zaplijenili "više od 50 tona" od juna na ovoj ruti.

Kada su carinici 11. februara uočili "sunjivi ribarski brod" koji je plovio na udaljenosti "oko 25-30 nautičkih milja sjeverno od Melille", španske enklave u Maroku, započeli su operaciju.

U zoru 14. februara, carinici su otkrili nekoliko brodica koje su se približile brodu, a započeli su iskrcavanje, nakon što su dobili odobrenje od Turske, precizirano je u saopćenju.

Hašiš je bio podijeljen u 480 snopova.

Geografska blizina Španije i Maroka, velikog proizvođača hašiša, kao i bliski odnosi s bivšim kolonijama u Latinskoj Americi, proizvođaču kokaina, ulazna su vrata droge u Evropu.