Svijet
21

FOTO / Na tehnoparadi u Bernu izbili sukobi, uhapšena 61 osoba

FENA
Policija u Bernu je uhapsila 61 osobu uključenu u sukobe nastale u toku noći sa subote na nedjelju u glavnom švicarskom gradu, na margini tehnoparade nazvane "Tanz Dich Frei" (Oslobodi se kroz ples).
Foto: AFP
Foto: AFP

Tehnoparada koja je u subotu navečer okupila oko 10.000 osoba se pretvorila u sukobe i 21 pripadnik snaga reda je povrijeđen u sukobima 70-ak huligana, navela je policija u saopćenju.

Sukobi su započeli kada je stigla povorka tenkova na Federalni trg, središte grada Berna, gdje se nalazi federalna palača, sjedište vlade i parlamenta.

Nakon bliskog susreta interventne policije i desetaka aktivista krajnje ljevice, s maskama i kapuljačama iz pokreta "Crni blok", grupa je pokušala prevrnuti ograde podignute u žurbi, kako bi se zaštitio švicarski parlament.

Policajci su intervenirali suzavcem i vodenim topovima.

Kasnije u toku noći, sukobi između snaga reda i huligana su se premjestili ispred stanice, gdje su uništeni bankomati.

Foto: AFP
Foto: AFP

Snage reda su ponovo upotrijebile suzavac i vodene topove.

Prema policiji, velika većina učesnika na ovom festivalu je bila mirna.

Štete su procijenjene na nekoliko stotina hiljada švicarkih franaka.

Tehnoparada je organizirana na poziv sa Facebooka. Policija i organizatori prebacuju odgovornost za sukobe jedni na druge.

Foto: AFP
Foto: AFP

Za švicarske vlasti, organizatori, svrstani u anonimnu skupinu koja komunicira na Facebooku, su odlučili odbaciti odgovornost za rizike od ove manifestacije.

Skupina smatra da vlasti pretjeruju i da ne treba provocirati demonstrante.

Parada nije zvanično odobrena, ali su je tolerirale vlasti Berna.

U pitanju je treća parada "Tanz dich Frei". Prva je bila 2011. godine i privukla je samo 400 učesnika. U 2012. godini bilo je 20.000 učesnika i radikalni aktivisti su ispisali grafitima zidove parlamenta.