Svijet
0

Na snagu stupila Povelja zemalja ASEAN-a

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Deset članica Udruge zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) u ponedjeljak je u Džakarti svečano prihvatilo Povelju kojom se ta organizacija na prostoru s više od pola milijarde ljudi, u doba aktuelne gospodarske krize, oblikuje u integraciju po uzoru na Evropsku uniju.

U prošlosti omalovažavan kao obična tribina za rasprave, ASEAN je potpisao Povelju u novembru 2007., u svrhu stvaranja gospodarski, društveno i politički jedinstvenog bloka do 2015. godine.

Taj će zadatak biti velik izazov s obzirom na recesiju i goleme razlike u razvijenosti pojedinih zemalja članica.

"Obavezujemo se poštovati zakon i duh Povelje ASEAN-a za dobrobit svih naših naroda", rekao je u indonezijskoj prijestolnici predsjednik te zemlje Susilo Bambang Yudhoyono, stoji na web stranici organizacije.

Povelja je prihvaćena u ponedjeljak, na sastanku ministara vanjskih poslova u Džakarti, gdje je tajništvo ASEAN-a, a godišnji sastanak na vrhu, koji se ovih dana trebao održati u Bangkoku, odgođen je za proljeće 2009., zbog političke krize na Tajlandu.

Jugoistočna Azije nije više "krajnje podijeljen i ratom pogođen prostor", kako je to bilo 60-ih i 70-ih godina, rekao je indonezijski predsjednik.

Utemeljen 1967. godine, u kontekstu hladnog rata, ASEAN danas okuplja Bruneje, Filipine, Indoneziju, Kambodžu, Laos, Maleziju, Mianmar, Singapur, Tajland i Vijetnam.

Poveljom se potpisnice obavezuju "jačati demokraciju, dobro upravljati javnim poslovima, poštivati zakon i promicati te štititi ljudska prava i temeljne slobode", piše na web stranicama.

No činjenica da je Povelju potpisala i vojna hunta, koja desetljećima vlada u Mianmaru okrutno gušeći slobodu i progoneći opoziciju, relativizira demokratske odredbe dokumenta, prenosi Reuters.

I u gospodarskim ciljevima izazovi su golemi s obzirom na kontraste u razvoju između, primjerice, visoko razvijenog Singapura nasuprot krajnje siromašnom Laosu.

ASEAN želi stvoriti zonu slobodne razmjene do 2015. godine u regiji od 560 miliona ljudi.

Ministri finansija trebali bi održati sastanak već u januaru, vjerovatno na Baliju, i razgovarati o inicijativi iz Chiang Maija, 118 milijardi dolara vrijednoj mreži bilateralne novčane razmjene između ASEAN-a i njezini partnera Kine, Japana i Južne Koreje, prenijela je Hina.

Naime, azijska finansijska kriza 1997-1998. godine izazvala je goleme štete istočnoj Aziji i to je iskustvo nagnalo države regije da uspostave financijsku suradnju u regiji kako bi spriječile nove krize i održale stabilan gospodarski rast.

Trgovinski sporazumi s Australijom i Novim Zelandom te Indijom doći će na red na samitu ASEAN-a iduće godine, krajem februara.