Svijet
0

Na sjeveru Iraka otkrivena tijela 16 ljudi

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Tim za potragu pronašao je 16 tijela u regiji u sjevernom Iraku nekada kontroliranoj od militanata Islamske države, saopćio je lokalni zvaničnik u srijedu navečer.

"Zajednički forenzički timovi otkrili su 16 tijela ljudi koji su imali poveze preko očiju i zavezane ruke iza leđa", izjavio je oblasni načelnik mula Mohammed Hassan iz stranke Patriotska unija Kurdistana, prenosi Reuters.

"Oni su pronađeni u regiji Kobachi, koja je dio oblasti Saadiya i bili su pogubljeni u proteklih nekoliko mjeseci", dodao je.

Zajednički tim za potragu iz regionalne vlade Kurdistana u sjevernom Iraku i ministarstva za ljudska prava vlade u Bagdadu otkrio je tijela.

Hassan je optužio za ubistva sunitske militante iz Islamske države, koji su kontrolirali tu regiju do kraja novembra kada su ih protjerale šiitske milicije koje se bore na strani vlade u Bagdadu.

Šiitske milicije također su optužene da su počinile zločine dok su preotele teritorije od Islamske države, koja se proširila sjevernim Irakom prošlog ljeta dok je iračka vojska trpila poraz za porazom.