Svijet
0

Na sceni "požarna diplomatija" između Turske i Izraela

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Turski avioni učestvuju u gašenju velikog požara u Izraelu, poslije čega je uspostavljen prvi direktan diplomatski kontakt između dvije zemlje u posljednjih šest mjeseci.

Na sceni je "požarna diplomatija", ističu analitičari u Ankari pošto je premijer Benjamin Netanyahu telefonom razgovarao s predsjednikom turske vlade Tajipom Erdoganom i zahvalio mu što dva turska specijalna aviona učestvuju u gašenju velikog požara, koji je u Izraelu odnio više od 40 života.

Ovo je prvi direktan kontakt dvojice premijera od kraja maja kada su izraelske snage sigurnosti ubile devet turskih državljana na brodu koji je prevozio humanitarnu pomoć Palestincima u Gazi.

Poslije tog incidenta diplomatski odnosi su se našli "na ledu" i Ankara traži da se Tel Aviv izvini te plati odštetu porodicama poginulih i ranjenih turskih humanitarca, kao i da ukine blokadu Gaze.

U turskim medijima se špekulira se da bi ovaj kontakt potaknut požarom mogao da otvori vrata za ponovnu normalizaciju odnosa dviju zemalja.

Povlači se paralela s Grčkom, kojoj je Turska spontano pomogla u jakom zemljotresu 1999. godine.

Poslije toga u Egeju, između historijskih rivala, osjeća se povoljnija politička klima, čemu je, kako su to novinari nazvali, doprinijela i "zemljotresna diplomatija".