Obama strahuje za sebe
0

Na samitu G8 će tokom vikenda pokušati naći rješenje za Evropu

FENA
Čelnici najrazvijenijih svjetskih ekonomija (G8) pokušat će ovog vikenda na sastanku na vrhu u Sjedinjenim Državama pronaći odgovore na sve veću krizu u Evropi, u kojoj rastu strahovi da će Grčka napustiti eurozonu i zaprijetiti budućnosti zajedničke valute.

Predsjednik SAD-a Barack Obama, domaćin samita, pozvao je nekoliko puta evropske čelnike da učine više na poticanju rasta, strahujući da će kriza u Evropi zaraziti i američku ekonomiju i naštetiti mu izgledima za reizbor u novembru.

Ne očekuje se da će samit rezultirati odlukama o ekonomskoj politici, ali se Obama nada da će potaknuti dijalog o širem pristupu rješavanja krize.

Samit G8 ovog vikenda dolazi u vrijeme kada Grci masovno povlače gotovinu iz banaka i usred sve većih strahova da će se srušiti zajednička valuta i kriza eksplodirati, na što su već negativno počela reagirati finansijska tržišta diljem svijeta. Na azijskim berzama tako dionice u petak potonule na najniži nivo od septembra.

Sastanak na vrhu održat će se u rustikalnom utočištu američkih predsjednika u Camp Davidu, dva sata udaljenom od Washingtona, koji Obama posjećuje puno rjeđe od svog prethodnika Georgea W. Busha.

Bijela kuća odlučila je premjestiti samit u Maryland iz Chicaga, u kojem će se odmah potom održati samit NATO-a, kako bi stvorila opušteniji i neslužbeniji ugođaj na sastancima.

Jedan od razloga za premještaj bilo je i izbjegavanje protesta protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina za kojeg se tada pretpostavljalo da će prisustvovati skupu. Umjesto Putina, u Camp Davidu će biti njegov premijer Dmitrij Medvedev.

Na samitu će osim francuskog predsjednika Francoisa Hollandea debitirati i italijanski premijer Mario Monti i japanski kolega mu Yoshihiko Noda. Obami, Merkel i Cameronu pridružit će se i kanadski premijer Stephen Harper. Evropu će predstavljati predsjednici Evropske komisije Jose Manuel Barroso i Evropskog vijeća Herman Van Rompuy.

Bit će to najveći međunarodni skup održan dosad u Camp Davidu, izgrađenom 30-ih godina 20. stoljeća i najpoznatijem kao mjestu brojnih bliskoistočnih mirovnih pregovora, prenose u petak ganecije.