G-8
0

Na Samitu dominirala pitanja vezana za Afriku

FENA
Na samitu skupine G-8 u Japanu – čelnici više afričkih zemalja pozvali su kolege iz sedam najvećih industrijskih država Zapada te Rusije da ispune obećanja data u vezi s povećanom pomoći Africi.

O razvoju Afrike te o pomoći Zapada najviše se govorilo u ponedjeljak, prvog dana samita na otoku Hokaido, na sjeveru Japana.

Čelnici G-8 obavezali su se prije dvije godine da će do 2010. svake godine Africi isporučiti pomoć od 25 milijardi dolara. Humanitarne organizacije upozoravaju da je ispunjen tek manji dio ovog obećanja, a da je zbog sve skuplje nafte i nestašice hrane situacija u Africi sve lošija.

Čelnici industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta razmatraju probleme poput klimatskih promjena, vrtoglavog rasta cijena nafte i globalne krize hrane.

Na godišnjem skupu G-8 na sjevernojapanskom otoku Hokaido okupili su se čelnici Britanije, Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana, Rusije i Sjedinjenih Država.

U pauzi samita održan je susret američkog predsjednika Georgea Busha i njegova ruskog kolege Dmitrija Medvedeva. Dva predsjednika su najavila saradnju u eliminaciji nuklearnih prijetnji koje dolaze iz Irana i Sjeverne Koreje.

Ruski predsjednik je Georgeu W. Bushu rekao da bi uspostavljanje raketne baze u Litvi bilo za Rusiju „potpuno neprihvatljivo“ te izrazio protivljenje postavljanju američkog proturaketnog štita na teritoriju Poljske, odnosno Češke.

Washington tvrdi, prenosi VoA, da ovaj sistem nije prijetnja Rusiji već da predstavlja odbranu od projektila koje bi na Zapad mogle odaslati zemlje poput Irana.

Čelnici najvećih industrijskih sila svijeta najavili su mogućnost pooštrenja sankcija protiv Zimbabvea, dok u Africi postoje prilične podjele kada je u pitanju odnos prema režimu Roberta Mugabea.

U stanci samita novinarima su se obratili američki predsjednik George Bush i predsjednik Tanzanije Jakaya Kikwete.

Tanzanijski čelnik je izjavio da je i on, kao i njegov američki kolega, vrlo razočaran razvojem događaja u Zimbabveu, ali je rekao da u Africi razmišljaju drugačije od Zapada o tome što se treba učiniti kako bi se situacija popravila.

Tanzanija, koja predsjedava Afričkom unijom, protivi se uvođenju sankcija.

Japanska policija je spriječila pokušaj demonstranata da se približe mjestu održavanja samita. Za sada su protesti hiljada okupljenih bili miroljubivi.

Skupina od pedesetak protestnika pokušala je u ponedjeljak prići hotelu u kojem se sastaje osmero čelnika, ali se povukla nakon intervencije policije.