Kina
0

Na protestu zbog ubistva djevojke uhapšeno 300 ljudi

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Kineska policija privela je 300 ljudi tokom protesta u okrugu Wengan na kojem se zbog ubistva mlade djevojke okupilo 10.000 građana, saopćio je u ponedjeljak Informativni centar za ljudska prava i demokratiju iz Hong Konga, koji također tvrdi da je na demonstracijama povrijeđeno 150 osoba.

Demonstranti vjeruju da su vlasti okruga Wengan u pokrajini Guizhou prikrile silovanje i ubistvo 15-ogodišnje djevojke, jer je glavni osumnjičeni za ovaj zločin sin visokoga lokalnog zvaničnika.

Od subote kada je protest počeo pa do ponedjeljka broj uhapšenih dostigao je 300, a u okrugu Wengan angažirano je 2.000 policajaca koji su pozvali demonstrante da se povuku, prenijele su agencije.

Lokalne vlasti potvrdile su da su demonstranti pozvani da prekinu protest, ali su izvještaj Informativnog centra o jednom mrtvom, 150 povrijeđenih i više stotina uhapšenih nazvale "nemogućim".

Zvaničnica lokalne vlade rekla je agenciji DPA da policajci koji razbijaju demonstracije ne nose oružje i dodala da je djevojčina smrt bila nesretan slučaj.

U međuvremenu je povrijeđeni ujak ubijene djevojke nestao iz bolnice, pa se pretpostavlja da je i njega policija privela.

Porodica žrtve i građani tvrde da je djevojka silovana i ubijena, dok je policija objavila da je ona počinila samoubistvo, skočivši u rijeku.