Zabilježeni prvi incidenti
0

FOTO+VIDEO / Na protestima u Rimu demonstranti pale vozila

Sarajevo-x.com/FENA
Foto: Reuters
(Foto: Reuters)
Protesti protiv kapitalističke pohlepe danas se održavaju u brojnim gradovima širom svijeta, a prvi incidenti zabilježeni su u Rimu.

Nekoliko hiljada ljudi iz cijele Italije okupilo se u blizini Koloseuma u centru Rima, a kako su izvijestili tamošnji mediji na ulicama je došlo do nereda te je zapaljeno nekoliko automobila i polupana stakla na bankama.

Navodno, paljenje po gradu započela je jedna grupa koja se odvojila od ostalih demonstranata. Kako izvještavaju talijanski mediji, četiri osobe su povrijeđene u neredima.

Televizija RAI javila je da su najmanje dva požara podmetnuta duž rute kojom su prolazili demonstranti, a neki su palili italijanske i zastave Evropske unije.

Na ulicama italijanske prijestolnice bila je raspoređena policija, jer se očekivalo da će u protestima učestvovati oko 100.000 ljudi, prenijele su agencije. Iz policije su istakli da situaciju drže pod kontrolom, a demonstrante su pokušali rastjerati vodenim topovima i suzavcima.

Podsjetimo, premijer Italije Silvio Berlusconi preživio je glasanje u Parlamentu, ali milioni Italijana i dalje zahtjevaju od njeg da napusti stolicu predsjednika vlade.

Demonstranti, nazvani "ogorčeni", organizirali su proteste i u drugim italijanskim gradovima.

Protesti su danas održani i širom Australije, Azije, a najmasovnii protesti se očekuju na ulicama evropskih gradova.