Zbog povećanja cijena struje
0

Na protestima u Gvatemali šestero mrtvih

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Najmanje šest osoba je izgubilo život u Gvatemali tokom borbi između snaga osiguranja i demonstranata koji su se okupili u znak protesta protiv povećanih cijena električne energije. Više od 30 osoba je povrijeđeno i prevezeno u bolnice.

Hiljade ljudi je blokiralo dijelove autoputa u Totonicapanu, udaljenom 170 kilometara zapadno od glavnog grada.

Prema izjavama lokalnih vlasti, nepoznate osobe su otvorile vatru na demonstrante sa prikolice jednog kamiona. Međutim, lokalni aktivisti tvrde da su na demonstrante pucali policija i vojnici.

Prema oficijelnim izvještajima do pucnjave je došlo nakon što su vojnici stigli na mjesto događaja kako bi pomogli policiji kojoj je naređeno da demonstrante udalji sa autoputa, prenosi BBC.

Na konferenciji za novinare, predsjednik Gvatemale Otto Perez Molina je opovrgao navode da je vojska bila uključena u incident te da je kamion sa kojeg je otvorena vatra imao civilne registarske oznake.

Mauricio Lopez Bonilla, ministar unutrašnjih poslova, je rekao da su neki od povrijeđenih imali rane nastale ubodima noža i mačeta, a da je njih 13 pretučeno. Među povrijeđenima je i sedam vojnika.

Demonstracije su započele nakon izjava predsjednika Moline kojim se najavljuju konstitutivne reforme koje bi trebale modernizovati ekonomske i regulatorne sisteme na Gvatemali.