Pretučene i ponižavane
0

Na protestima u Bahreinu uhapšeno 40 žena

FENA
Foto: Arhiv/Reuters
Foto: Arhiv/Reuters
Snage sigurnosti u Manami uhapsile su 40 bahreinskih žena, među kojim sedam maloljetnica, tukli ih i maltretirali zato što su protestirale protiv djelimičnih općih izbora održanih u subotu, saopćila je u ponedjeljak glavna opoziciona grupa Al-Wefaq.

U saopćenju Al-Wefaq precizira da je "više od 40 bahreinskih žena zatvoreno u jedan trgovački centar gdje su pretučene i "ponižavane" i da je među njima bilo sedam djevočica u dobi od 12 do 15 godina.

Zbog ovog "divljačkog i nehumanog postupanja", Wefaq poziva na "trenutno oslobađanje" ovih žena koje su tražile svoje "pravo na slobodu izražavanja", a međunarodne organizacije poziva da interveniraju kako bi prekinule "flagrantno kršenje" tog prava.

Žene su uhapšene u petak kad su se okupili demonstranti da marširaju do trga Perla, koji je bio epicentar pobune polovinom marta kad su je vlasti krvavo ugušile, precizirao je lider Wefaqa Matar Matar.

On je kazao da se "neredi i demonstracije nastavljaju jer nema rješenja krize".

Učesnici u maršu su htjeli da ospore izbore održane u subotu, koje je bojkotirala opozicija, a uz pomoć kojih se željelo dobiti 18 mjesta koja su pripadala Wefaqu. Ova grupa je podnijela ostavku zbog krvavog gušenja pobune polovinom februara i marta koju su izveli šiiti, većinsko stanovništvo u zemlji.