Svijet
0

Na prošlosedmičnom samitu NATO-a ostvaren uspjeh

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nakon prošlosedmičnog samita NATO saveza u Bukureštu dužnosnici i analitičari ocjenjuju da je ostvaren uspjeh, ali i upozoravaju na buduće izazove.

Pomoćnik američke državne tajnice Daniel Fried kazao je da je 59. samit NATO saveza bio veoma uspješan.

"Prošlosedmični samit NATO saveza bio je jedan od najotvorenijih, najdramatičnijih i najproduktivnijih samita u mome sjećanju. Svakako je bio najmanje planiran skup u dosta godina. Na samit smo otišli doslovno da nismo znali kakav će biti rezultat", kazao je Fried.

NATO je pozivnice za članstvo uputio Hrvatskoj i Albaniji te je obećao pozivnicu Makedoniji čim riješi spor oko naziva s Grčkom. NATO-ovi čelnici odbacili su pokušaj Ukrajine i Gruzije da krenu putem članstva, ali je Savez je objavio da namjerava to učiniti u budućnosti.

Robert Hunter, bivši američki ambasador pri NATO savezu, smatra da je konsenzus oko Ukrajine i Gruzije otišao dalje nego li je bilo ko mislio da je moguće.

"Ukrajina i Gurzija nisu dobile Akcijski plan za članstvo (MAP), ali su dobile obećanje da će jednog dana biti članice, što je izvanredno i ide i dalje od Akcijskog plana", kazao je Hunter.

Više zemalja članica, uključujući Sjedinjenje Države i Francusku, obećalo je da će uputiti dodatne snage u Afganistanu, što su pozdravili Britanija i Kanada. No stručnjaci primjećuju da većina evropskih zemalja do sada nije dovoljno uložila u vojnike i sredstva u Afganistanu.

"Trenutno neke zemlje disproporcionalno sudjeluju u borbama, finansiranju misije i podnošenju žrtava. To nije održivo dugoročno. Članice NATO-a moraju osigurati da njihove oružane snage imaju mogućnost sudjelovati u borbama i pobijediti na današnjem bojištu", kazao je britanski ministar odbrane Liam Fox, koji je primijetio da "zajednička sigurnost znači i zajedničke obveze" za sve članice.

Najvjerojatniji sljedeći američki ambasador pri NATO savezu Kurt Volker izjavio je da povećana evropska predanost odbrani ostaje jedan od najozbiljnijih zadataka Saveza.

"Vjerujem da je najveći izazov to što evropska javnost ne uočava da su dobrobit i prosperitet i demokratija koji postoje u Evropi povezani s ulaganjima u sigurnost i odbranu", kazao je Volker.

Analitičari ističu, prenosi VoA, da NATO, što se tiče sigurnosnih prijetnji, i dalje ostaje glavni temelj evropske sigurnosti.