Svijet
0

Na prodaju 10 posto diplomatskih objekata SFRJ

FENA
Neki od diplomatskih objekata bivše SFRJ odavno su predodređeni za prodaju po tržišnoj cijeni, uključujući neke nekretnine koje su, kako tvrde predstavnici Slovenije, "svi željeli".

Proces podjele ambasada i druge diplomatske imovine počeo je 2001. godine potpisivanjem Sporazuma o sukcesiji bivše SFRJ. U okviru njega je trebalo podijeliti 67 objekata, uglavnom u zemljama Evrope, Sjeverne i Srednje Amerike i Australije.

Ubrzo je dogovoreno da sedam od spomenutih 67 objekata bude prodano, a da se novac podijeli. Riječ je o rezidenciji i sjedištu misije u UN-u, ambasadama i rezidencijama u Tokiju, Wellingtonu i Bernu te ambasadi u Bonnu.

Među njima se po vrijednosti posebno ističu Misija pri UN-u na Petoj aveniji u New Yorku i rezidencija ambasadora, luksuzan stan na podjednako prestižnoj Park aveniji koji će, sudeći po izjavama slovenskog predstavnika, biti prodani zato što niko nije želio učiniti ustupak.

"Lokacija su tako zanimljive za svaku od pet nasljednica da nijedna strana nije željela učiniti kompromis", rekao je zamjenik slovenskog člana u mješovitom komitetu država nasljednica Vladimir Gašparič slovenskom listu "Dnevnik".

Prema njegovim riječima, stan u luksuznoj zgradi na Park aveniji je svojevremeno procijenjen na 1,8 miliona dolara, "ali je danas daleko vredniji".

Države nasljednice prodat će i zgradu misije SFRJ pri UN-u, koju danas koristi Srbija. Misija se nalazi na Petoj aveniji, ima 1.820 kvadratnih metara upotrebljive površine, a sporazumom o sukcesiji procijenjena je na 11,8 miliona dolara. Međutim, s obzirom na lokaciju i veličinu, njena prava cijena je daleko veća, tvrdi ljubljanski "Dnevnik".

Ostali objekti namijenjeni prodaji uglavnom nisu nikoga zanimali jer se nalaze na lokacijama koje više nisu atraktivne, kao naprimjer ambasada u Bonnu, koja je izgubila na "cijeni" zato što je prijestonica Njemačke premještena u Berlin. Od prodaje diplomatskih objekata u Bonnu, Tokiju, Wellingtonu i Bernu očekuje se, kazao je Gašparič, 16 miliona dolara.

Prema Aneksu B Sporazuma o sukcesiji, tadašnjoj Saveznoj republici Jugoslaviji je pripalo 39,5 posto imovine, Hrvatskoj 23,5 posto, Bosni i Hercegovini 15, Sloveniji 14, a Makedoniji 8 posto.

Države nasljednice su dosad podijelile 49 objekata, a pored navedenih sedam koje treba prodati ostaje da se podijeli još desetak objekata, među kojima su i ambasada u Bruxellesu, sjedište misije UN-a u Ženevi, ambasade u Stockholmu, Kopenhagenu i Varšavi, rezidencija u Varšavi, konzulat u Frankfurtu, stanovi u Rimu i Trstu te zemljište u Canberri.