Svijet
0

Na Praškom dvorcu neće biti zastave EU

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Češki predsjednik Vaclav Klaus, veliki euroskeptik, isključio je mogućnost da plava zastava Evropske unije posuta zvijezdama bude stalno izvješena na Praškom dvorcu, njegovom zvaničnom sjedištu, za vrijeme češkog predsjedavanja Unijom u prvom polugodištu 2009. godine, saopćeno je u ponedjeljak iz njegovog ureda.

Češko predsjedništvo "nema namjeru" da izvjesi tu zastavu na Dvorcu dok zemlja bude predsjedavala Evropskom unijom, izjavio je predsjednikov glasnogovornik Radim Ochvat češkoj agenciji CTK.

Otkako je 2003. godine preuzeo dužnost predsjednika, Vaclav Klaus, bivši ekonomist i osnivač liberalne stranke ODS nije prestao da kritizira evropsku građevinu za koju smatra da je previše centralistička i birokratska.

Nakon čuvenog irskog "ne" evropskom ustavu, on je bio jedini evropski šef države koji je htio da sahrani Lisabonski ugovor.

Vaclav Klaus je već odbio da izvjesi evropsku zastavu na Praškom dvorcu kada je Republika Češka ušla u EU 1. maja 2004. godine, ocijenivši da njegova zemlja "nije pokrajina EU".

Zastava Republiike Češke i zastava predsjedništva sada su izvješene na dvorcu koji je velika turistička atrakcija.

Procedura ratifciranja Lisabonskog ugovora je prekinuta u aprilu. Senat se obratio Ustavnom sudu koji treba da provjeri da li je ugovor u skladu s češkim ustavom, prije nego što bude upućen u parlament na ratifikaciju.