Sastala se dvojica ministara
0

Na pomolu pomirenje Turske i Izraela?

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Izrael je potvrdio da je održao prvi sastanak na visokom nivou s Turskom nakon što su odnosi bivših saveznika zaoštreni poslije napada na brod turskih aktivista koji su išli prema Gazi.

Izraelski glasnogovornik je rekao za BBC da je sastanak između turskog ministra za vanjske poslove i izraelskog ministra za trgovinu održan u tajnosti.

On je dodao da je sastanak upriličen na zahtjev turske strane, no Turci to nisu potvrdili.

Izraelski ministar za vanjske poslove, Avigdor Lieberman, optužio je premijera vlade Benjamina Netanyahua za podrivanje njegovog autoriteta jer je sastanak ugovoren bez njegovog znanja.

Dvojica ministara, turski, Ahmet Davutoglu, i izraelski, Benjamin Ben Eliezer, navodno su u dobrim odnosima.

"Ministar za vanjske poslove vrlo ozbiljno gleda na to da je sastanak upriličen bez znanja njegovog ministarstva", navedeno je iz Liebermanove kancelarije.

Iz Netanyahuove kancelarije su odgovorili da to nije učinjeno zbog "tehničkih razloga".

"Ministar Ben Eliezer je informisao premijera o ponudi turskog partnera da održe neslužbeni sastanak. Premijer nije vidio razlog zbog kojeg bi spriječio takav sastanak, budući da je svakako u posljednjih nekoliko sedmica bilo različitih inicijativa da se stupi u kontakt s turskim zvaničnicima", istaknuli su.

Izvori navode različita mjesta održavanja sastanka, prema jednima je bio u Švicarskoj, dok drugi tvrde da je održan u Briselu.

Turska je zaprijetila da će ograničiti privredne i odbrambene veze s Izraelom, nakon što je napadnut humanitarni konvoj za Gazu krajem maja. Devet osoba, uglavnom turskih aktivista, poginulo je nakon što su izraelski komandosi upali na njihov brod.