Svijet
0

Na pomolu plinski rat između Rusije i Turkmenistana

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Postoji rizik od izbijanja novoga plinskog rata, ovaj put između Rusije i Turkmenistana, objavilo je u petak više ruskih dnevnih novina, dok turkmenistanske vlasti smatraju da je ruski div Gazprom odgovoran za eksploziju na turkmenistanskom plinovodu.

"Rusija bi se mogla upustiti u novi plinski rat, ovaj put na jugoistočnom frontu, s Turkmenistanom", objavio je dnevni list Kommersant, prenosi AFP.

Ministarstvo vanjskih poslova Turkmenistana optužilo je u četvrtak Gazprom da je naglo smanjio kapacitet plina za 90 posto, a nije obavijestio Turkmengaz, što je izazvalo eksploziju na plinovodu, piše Kommersant.

"Gazprom je ove sedmice zatražio od Turkmena da smanje isporuke, ali nije precizirao koliko, objasnivši da je Ukrajina, glavni korisnik turkmenskog plina, smanjila kupovinu od Gazproma zbog ekonomske krize", pišu ove novine.

"Tako je Rusija upotrijebila isto oružje s Turkmenistanom kao u plinskom ratu s Ukrajinom", piše Kommersant.

Odnosi između dviju zemalja su nedavno postali zategnuti kada je Turkmenistan objavio međunarodni tender za izgradnju jednog plinovoda, dva dana nakon što nije postignut sporazum s Moskvom, piše Kommersant.

Tender je bio "iznenađenje" za Ruse koji su mislili da će Gazprom graditi taj plinovod.