Svijet
0

Na pomolu dogovor Atine i Skoplja?

FENA
Postoje velike šanse da i Atina i Skoplje prihvate prijedlog da Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija dobije ime "Sjeverna Makedonija", objavio je danas grčki dnevnik "Elefteros tipos".

Posrednik UN u makedonsko-grčkom sporu oko imena Matthew Nemetz predstavit će danas, tokom posjete Skoplju, spisak prijedloga imena, među kojima su "Sjeverna Makedonija", "Gornja Makedonija", "Nova Makedonija", "Sjeverna Republika Makedonija" i "Republika Sjeverna Makedonija", izvijestio je list.

"Elefteros tipos" je također prenio, pozivajući se na pouzdane izvore, da će obje strane najvjerovatnije prihvatiti naziv "Sjeverna Makedonija", prenijela je makedonska agencija MIA.

Prema Nemetzovom prijedlogu novo ime će biti u općoj upotrebi, ali ostaje otvoreno pitanje naziva zemlje na pasošima, što, kako je ocijenjeno u članku, znači da izaslanik UN-a ne planira da ukine Makedoniji pravo da, u državnim okvirima, koristi svoje dosadašnje ustavno ime.

Nemetz se jučer u Atini sastao s grčkom ministricom vanjskih poslova Dorom Bakojani, a danas u Skoplju treba da razgovara s makedonskim predsjednikom Brankom Crvenkovskim i premijerom Nikolom Gruevskim.