Svijet
0

Na pokop Svetog Oca dolazi 200 državnika

NINA
Na pokop pape Ivana Pavla II., prema najavama iz Vatikana i Rima, doći će oko 200 predsjednika država i drugih najviših svjetskih dužnosnika, zbog čega će u Rimu biti poduzete posebne mjere sigurnosti.

U provedbi tih mjera će sudjelovati vojska, aviona, državna, pogranična, prometna, gradska i finansijska policija, karabinjeri (posebne snage talijanske policije), civilna zaštita, vatrogasci, Crveni krst i brojne druge službe i ustanove.

Brojni analitičari posljednjih dana ističu kako će osiguranje Rima postati "noćna mora organizatorima posljednjeg oproštaja od pape Ivana Pavla II.", budući da su vatikanski dužnosnici najavili dolazak oko dva miliona hodočasnika iz cijelog svijeta na pokop Svetog Oca.

Danas treba biti donesena odluka kada će pokop Svetog Oca održan. Također, danas se otvara i oporuka Ivana Pavla II. u kojoj će se znati, između ostaloga, i gdje je Sveti Otac želio biti pokopan. Ukoliko Papa, porijeklom iz Poljske, nije izrazio želju da ga pokopaju u domovini, najvjerojatnije će biti pokopan u bazilici sv. Petra odmah do mjesta gdje leže kosti prvoga Pape sv. Petra.

Naime, upravo je Ivan Pavao II. beatificirao papu Ivana XXIII., poznatijeg kao "dobrog papu", koji je bio pokopan do sv. Petra. Kosti Ivana XXIII. premještene su na prvi sprat bazilike, gdje su i kosti ostalih papa koji su proglašeni blaženim.