WHO
0

Na planeti nema mjesta gdje se može sakriti od gripe A

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Virus nove gripe se, prema najnovijim podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), proširio i u najudaljenije kutke planete, uključujući ostrva udaljena od civilizacije, i izgleda da nema sigurnog mjesta na kome se od njega može skloniti.

Prvi slučajevi su, prema izvještaju WHO u utorak, potvrđeni i na Sejšelima, Sent Kitsu i Nevisu, Holandskim Antilima, u Belizeu, na Tongi i Samoi u Pacifiku i na Solomonskim ostrvima u Indijskom okeanu, prenosi Reuters.

Virus A(H1N1), koji predstavlja genetsku miješavinu ljudskog, svinjskog i ptičijeg virusa, našao je put i do države Butan, visoko u Himalajima, minijaturne Andore između Španije i Francuske, kao i do oružanim konfliktima zahvaćenih Afganistana i Sudana.

Većina oboljelih i dalje ima blage simptome (najčešće povišenu temperaturu i povraćanje), pa se mnogi i ne obraćaju ljekaru, trudnice i osobe oboljele od dijabetesa i drugih hroničnih bolesti izloženi su većem riziku komplikacija.

Prema procjeni WHO, dosad je od gripe H1N1 širom svijeta umrlo 816 osoba.

Tačan broj zaraženih u svijetu se ne zna, jer su u WHO nedavno ocijenili da je vođenje takve statistike besmisleno i da se umjesto toga treba više posvetiti prevenciji zaraze i liječenju najozbiljnijih slučajeva, kako bi smrtni ishod bio što rjeđi.