Francuska
0

Na pariskim aerodromima otkazano 30 do 50 posto letova

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Oko 30 posto letova otkazano je na pariskom aerodromu Roissyju i 50 posto u Orlyju, zbog jednodnevnog štrajka protiv penzijske reforme u Francuskoj, objavila je u ponedjeljak Glavna uprava za civilno zrakoplovstvo.

Pedeset posto letova otkazano je i na aerodromu Beauvaisu (80 km sjeverno od Pariza) koja je inače terminal firme Ryanaira za letove u francusku prijestolnicu.

Air France je u petak saopćio da će zadržati sve letove na dugim linijama, ali će otkazati neke u domaćem i u evropskom saobraćaju (kratke i srednje duge linije). Ovi bi štrajkovi u aviosaobraćaju trebali trajati 24 sata.

U željezničkom saobraćaju SNCF predviđa da će u prosjeku voziti jedan od triju superbrzih vozova (TGV) iz Pariza prema unutrašnjosti. Prema inostranstvu, normalno će voziti Eurostar u London i osam od deset kompozicija Thalysa prema Belgiji i Nizozemskoj. Dva od triju vozova ići će prema Njemačkoj, a osam od deset prema Švicarskoj.

Noćni međunarodni prijevoz prekinut će se u ponedjeljak, osim voza Pariz-Rim. Svi sindikati SNCF-a su upozorili da se štrajk može nastaviti. Znatnije će promjene pretrpjeti i željeznički saobraćaj između Pariza i njegovih predgrađa, a nešto manje saobraćaj u podzemnoj željeznici.