Masovno okupljanje
9

Na Paradi ponosa u Berlinu učestvovalo 700.000 ljudi

Klix.ba
(Foto: AFP)
Stotine hiljada ljudi slijevalo se danas ulicama Berlina na godišnjoj Paradi ponosa u njemačkoj prijestolnici.

Učesnici parade su uz zvuke elektronske muzike krenuli u šetnju iz naselja Kreuzberg, a krajem dana stigli su do Brandenburške kapije, gde će se uz brojne muzičare i DJ-e zabavljati do ponoći.

Gradonačelnik Berlina Klaus Wowereit, koji je i sam pripadnik gay zajednice, označio je početak manifestacije, na kojoj je prema procjenama organizatora učestvovalo 700.000 ljudi, a koja se ove godine održala 34. put.

Tema prade bila je teška situacija u kojoj se nalaze homoseksualci u Rusiji. Stoga su učesnici parade u Berlinu nosili veliki portret ruskog predsednika Vladimira Putina i premijera Dmitryja Medvedeva, prikazanih u kič stilu francuskih umjetnika homoseksualaca Pierra i Gillesa, piše AFP.

Gay parada u Moskvi zabranjena je od 2006. godine, a svaki pokušaj njenog organiziranja bio je ugušen. Homoseksualnost se u toj zemlji do 1993. smatrala zločinom, a do 1999. mentalnom bolešću. 

U Berlinu se Parada ponosa održava pod nazivom "Christopher Street Day", po ulici u New Yorku u kojoj se nalazio kafe Stonewall u kojem su se pripadnici LBGT zajednice 28. juna 1969. prvi put pobunili zbog policijske racije.