Bijela kuća
0

Na nasljedniku Busha je da zatvori Guantanamo

FENA
Foto: AFP/POOL/File
Foto: AFP/POOL/File
Zatvor Guantanamo, jedan od simbola američke kontroverzne protuterorističke politike administracije predsjednika Busha, bit će otvoren sve dok aktuelni američki predsjednik na napusti svoju funkciju u januaru, objavila je Bijela kuća.

"Predsjednik i njegova administracija nastoje već izvjesno vrijeme da dođu do situacije u kojoj bi mogli zatvoriti Guantanamo. Već dugo vremena govorimo da on neće biti zatvoren do kraja predsjednikovog mandata", rekla je glasnogovornica Bijele kuće Dana Perino.

Onaj ko zauzme mjesto predsjednika Busha u Ovalnom uredu 20. januara treba da zatvori sporni zatvor Guantanamo, koji je, prema nekim zvaničnicima, zloupotreba borbe protiv terorizma.

Demokratski kandidat na predsjedničkim izborima od 4. novembra Barack Obama i njegov republikanski protivnik John McCain pozvali su na zatvaranje Guantanama.

New York Times je objavio prije izvjesnog vremena da je Bush odlučio da ne zatvori Guantanamo i da nikada nije uzeo u razmatranje prijedloge State Departementa i Pentagona za prebacivanje zatvorenika u druge zatvore.