Meksički zaljev
0

Na morskom dnu curi nafta?

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američke vlasti izrazile su strahovanje da nedaleko od oštećenog izvora u Meksičkom zaljevu na dnu mora ističe nafta.

Zvaničnik zadužen za operaciju čišćenja naftne mrlje u Meksičkom zaljevu Ted Alen rekao je da je utvrđeno da je supstanca koja ističe na dnu mora metan, što bi moglo da znači da negdje curi i nafta.

U slučaju da budu potvrđena strahovanja da nafta ističe na dnu mora, on je naredio britanskoj naftnoj kompaniji "British petroleum" (BP) da izradi plan za otvaranje poklopca sa izvora kako bi se omogućilo prebacivanje "crnog zlata" u brodove na površini.

Međutim, iz BP je saopšteno da će im biti potrebna tri dana da započnu taj proces.

Tokom ta tri dana moglo bi se desiti da iz oštećenog izvora, koji je začepljen tokom protekle sedmice, ponovo počne isticati više desetina hiljada barela nafte.

Jedanaest radnika poginulo je kada se na platformi "Deepwater Horizon", sredinom aprila ove godine, dogodila eksplozija, nakon čega je u zaljev istekla ogromna količina nafte.

Britanska naftna kompanija nadala se da će poklopac koji je postavljen na izvor iz kojeg je isticala nafta ostati dok ne budu završeni radovi na druga dva otpusna otvora, čime bi isticanje bilo trajno zaustavljeno.
Međutim, pošto je pritisak u zatvorenom izvoru manji od očekivanog, naučnici se plaše da je moguće da negdje na dnu mora ističe nafta.