Svijet
54

Na mobitelu žrtve potonulog trajekta pronađen jeziv snimak konfuzije i straha

Klix.ba
Glasovi žrtava potonuća južnokorejskog trajekta, koje je nekoliko minuta prije njihove smrti snimio jedan tinejdžer, objavljeni su u audiosnimku koji svjedoči o neizvjesnosti i strahu putnika.
Foto: EPA
Foto: EPA

Zvučni zapis je pronađen na mobitelu jedne od žrtava, nakon što su spasilačke službe u dubokoj vodi uspjele pronaći njegovo tijelo.

Trominutni snimak obiluje pitanjima djece poput: "Šta se dešava?", "Hoću li umrijeti?", "Šta radi kapetan?", a čuje se i neko ko doziva "Mama, tata!" i pita za mlađeg brata ili sestru.

Foto: EPA
Foto: EPA

Za vrijeme dok se raspravlja o pojasevima za spašavanje, čuje se glas koji putnicima savjetuje da ostanu na svojim mjestima, pri čemu zbunjenost dodatno raste.

Putnički trajekt Sewol na liniji luka Incheon - otok Jeju potonuo je 16. aprila, a na njemu se nalazilo 476 ljudi. Dosad je pronađeno 188 tijela, a 114 osoba se još vodi kao nestali. Preživjele su 174 osobe, među kojima 22 od 29 članova posade.

Foto: EPA
Foto: EPA

Među putnicima se nalazilo 300 učenika srednje škole Danwon.

Osim audiosnimka obalska straža je objavila i jedan videosnimak na kojem se vidi kako kapetan prvi napušta trajekt i spašava se, dok je ostalima rečeno da čekaju. Trajekt je u tom trenutku već bio veoma naget.

Foto: EPA
Foto: EPA
Kapetan Lee Joon-seok i još 14 osoba privedene su zbog ovog slučaja, a premijer Južne Koreje Chung Hong-won u nedjelju je objavio da daje ostavku i da želi preuzeti odgovornost za prve reakcije u vezi s potonućem trajekta.

"Prošlo je više od 10 dana od potonuća broda, ali plač članova porodica nestalih mi ne dozvoljava da spavam noću", izjavio je. "Nismo preduzeli sve što smo mogli i na taj način smo razočarali javnost. Kao premijer ove vlade, preuzimam odgovornost i dajem ostavku".