Svijet
0

Na Madagaskaru glasaju za posljednju šansu zemlje

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Građani Madagaskara glasali su u petak na predsjedničkim izborima za koje se nadaju da će im donijeti novi početak, četiri godine nakon što je državni udar u toj otočnoj zemlji u Indijskom okeanu doveo do prekida pomoći i ulaganja.

Protesti i pobunjeni vojnici doveli su na vlast u 2009. godini bivšeg DJ-a Andryja Rajoelinu u zemlji od 22 miliona stanovnika, čuvenoj po svojoj egzotičnoj prirodi i ugroženim džunglama.

Otada su donatori zamrznuli pomoć, ekonomski rast je usporen i siromaštvo se produbilo. Madagaskar se bori da vrati turiste i rudarske kompanije koje bi eksploatisale njegove rezerve nikla, kobalta i zlata, kao i naftne kompanije. Devet od deset stanovnika Madagaskara živi od manje od dva dolara dnevno.

"Mi moramo okončati ovu krizu. Da mene pitate, ovi izbori su naša posljednja šansa", izjavio je laboratorijski radnik Faly Randrianarivo. Novi predsjednik, kazao je, trebao bi stvoriti radna mjesta, boriti se protiv korupcije i osuigurati besplatno osnovno obrazovanje.

U intervjuu za Reuters, ministar finansija Lantoniaina Rasoloelison izjavio je da će njegovoj zemlji biti teško da ispuni svoje potrebe ukoliko strani donatori ne nastave pružati pomoć u roku od tri mjeseca od izbora novog predsjednika.

U prvim jutarnjim satima u Antananarivu, prijestonici bivše francuske kolonije, glasanje je proteklo mirno i bez incidenata.

Izborna komisija zabranila je Rajoelini (39) da se natječe za predsjednika. Ista zabrana primijenjena je i na suprugu čovjeka koga je on svrgnuo, bivšeg predsjednika Marca Ravalomanane. Bez jasnog favorita među 33 kandidata, očekuje se da na izborima neće biti apsolutnog pobjednika i da će vjerovatno doći do drugog kruga u decembru.

Rezultati s više od 20.000 glasačkih mjesta prvo će biti prikupljeni u pokrajinama prije nego što ih eletronski obradi izborna komisija u prijestonici. Glasački listići tada će biti transportirani širom golemog ortoka radi centralnog prebrojavanja. Komisija ima rok do 8. novembra da objavi privremene rezultate izbora.