Svijet
0

Na Krimu napeto, ali mirno

Klix.ba
Foto: EPA/Arhiv
Foto: EPA/Arhiv
Situacija na Krimu tokom noći je bila napeta, ali nema informacija da je bilo bilo kakvih incidenata. SAD su jučer optužile Moskvu da raspoređuju vojsku na Krimu, karakterizirajući to kao "čin agresije".

Situacija u Kijevu je također mirna, a na Maidanu je postavljen ogroman monitor na kojem su građani tokom noći pratili najnovija dešavanja vezana za krizu u toj zemlji.

Za danas je najavljeno da će se američki državni sekretar John Kerry i ruski ministar inozemnih poslova Sergej Lavrov sastati u Parizu kako bi razgovarali o Ukrajini. Pored ovog sastanka predstavnici ruske diplomacije bi se trebali sastati i sa predstavnicima NATO-a u Briselu kako bi razgovarali o krizi u Ukrajini.

Lavrov se jučer sastao i sa šeficom EU za vanjsku politiku Catherine Ashton, a prema navodima na web stranici ruskog ministarstva inozemnih poslova, on je kazao kako napori za stabilizaciju u Ukrajini moraju biti održivi i usklađeni sa načelima Sporazuma o rješavanju krize u Ukrajini, a to "podrazumijeva i ustavne reforme koje će biti u interesu svih regija u toj zemlji". Također je, prema navodima na web stranici, Lavrov istaknuo da je potrebna uspostava vlade nacionalnog jedinstva, rozoružavanje ilegalnih frakcija i njihovo uklanjanje s ulice. Sporazum o kojem se govori je potpisan između svrgnutog predsjednika Viktora Janukoviča, opozicionih lidera i predstavnika EU.