Svijet
0

Na Kosovu mirno uoči Ahtisaarijeva dolaska

FENA
Dan uoči dolaska glavnog izaslanika UN-a Marttija Ahtisaarija koji će predstaviti prijedlog rješenja za status Kosova, u Prištini i diljem pokrajine je mirno a kosovske institucije se pripremaju za razmatranje prijedloga.

U programima tv postaja, kao i na prištinskim ulicama, pojavile su se propagandne poruke koje pozdravljaju Ahtisaarijev prijedlog. "Kosovo pozdravlja svoju budućnost", stoji na plakatima a na jednom od njih je nacrtan sat koji pokazuje vrijeme 12:45, što bi trebalo značiti da je prošlo vrijeme Rezolucije Vijeća sigurnosti o Kosovu 1244 i da je vrijeme za novu. Propagandnu kampanju, kako je službeno rečeno, financirao je USAID s 90 tisuća dolara.

 Građani komentiraju prijedlog na temelju dokumenta koji je u četvrtak objavio  prištinski dnevnik "Epoka e Re".

 Jedni ocjenjuju da je Ahtisaarijev prijedlog dobar i da vodi ka neovisnosti Kosova, dok drugi prigovaraju jer nedostaje jasno definiranje neovisnosti Kosova.

 Snage sigurnosti pripremile su planove djelovanja, uz ostalo i pojaèano osiguranje objekata međunarodne administracije i kosovskih institucija, za sluèaj nemira i nasilja po objavi Ahtissarijeva prijedloga.

 Kosovski dužnosnici i međunarodni predstavnici proteklih su dana izjavili da ne očekuju nemire, ali ipak pozivaju građane na izbjegavanje bilo kakvog nasilja.

 Predstavnici KFOR-a i kosovske policijske službe priopćili su da su spremni suočiti se sa svakom situacijom. Posebne sigurnosne mjere poduzete su u Mitrovici gdje su etničke podjele najizraženije a tamošnji Srbi su proteklih dana prijetili prosvjedima ako budu nezadovoljni Ahtisaarijevim prijedlogom.