Svijet
0

Na Kipru pobijedila Stranka nacionalnog jedinstva

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Stranka nacionalnog jedinstva (UBP) osvojila je 44,06 posto glasova i pobijedila na parlamentarnim izborima koji su u nedjelju održani na sjevernom dijelu Kipra, saopćila je izborna komisija u Nikoziji nakon 99 posto prebrojanih glasova.

Turska republikanska stranka (CTP) predsjednika Mehmeta Alija Talata dobila je 29,25 posto glasova na izborima za 50 mjesta u parlamentu samoproglašene Turske Republike Sjeverni Kipar. Stranka nacionalnog jedinstva (UBP) zauzima se za uspostavu dvije države na Kipru (turske i grčke), dok se CTP zalaže za stvaranje savezne države dviju etničkih zajednica, Turaka i Grka, prenose u ponedjeljak agencije.

Oko 161.000 birača bilo je pozvano na glasanje, a odazvalo se 81,3 posto. Kiparski Turci su 2004. glasali za UN-ov plan ujedinjenja otoka koji su odbacili kiparski Grci. Iduće godine za predsjednika TRSC-a izabran je Mehmet Ali Talat, "progresis" koji je trebao privesti kraju pregovore s južnim dijelom otoka počete 2008.

Povratak nacionalista na vlast mogao bi još više otežati pregovore o ujedinjenju otoka koji su zapeli premda je čelnik kiparskih Turaka pristaša ujedinjenja. Talatovu pregovaračku misiju ipak ne bi smjela ugroziti pobjeda opozicije, ali bi se njegov manevarski prostor mogao suziti, kažu analitičari.