Svijet
0

Na jugu Francuske zapljena oružja s Balkana

FENA
Velika količina oružja s područja bivše Jugoslavije, među kojima 54 kalašnjikova, zaplijenjena je na jugu Francuske a 19 je osoba privedeno, među kojima i bosanski Hrvat, piše u petak francuski dnevnik Le Figaro.

Osim 54 kalašnjikova, policija je pronašla dvadesetak pušaka, tridesetak revolvera i automatskih pištolja, hiljade komada streljiva teškog više od tri stotine kilograma, dvadesetak detonatora i drugo, a operacije su provedene nakon 18 mjeseci istrage na jugu Francuske.

Istragu su vodili Središnji ured za borbu protiv organiziranog kriminala (OCLCO) i policija u Toulonu i otkrili su da je riječ o jednoj od najvećih zapljena oružja zadnjih godina u Francuskoj, prenosi Le Figaro. "Krijumčarenje oružja s Balkana nije nikakva tlapnja", objasnio je visoki dužnosnik OCLCO-a Gilles Leclair.

Zaplijenjeno oružje pronađeno je u kućama u Salon-de-Provenceu te u Marseilleu, kao i u jednoj prikolici u mjestu Pradet (departman Var), prenijela je Hina.

"Srpsko-hrvatski kriminal cvjeta. Oni su krijumčarili toliko oružja nakon raspada bivše Jugoslavije da nije čudno što ga pronalazimo u Francuskoj", rekao je Leclair, drugi čovjek OCLCO-a. Francuski dnevnik dodaje da je policijska akcija, koja je počela u nedjelju, omogućena zahvaljujući "dojavi" iz izvora srbijanske policije.

Istražni sudac Benoit Percyn u Toulonu objasnio je da je Središnja uprava pravosudne policije pozorno pratila puteve oružja i pojasnio: "Otkrili smo vezu između preprodavača oružja i krijumčara droge".

Navodni "mozak" međunarodnog lanca je 54-godišnji Hrvat, kojega Le Figaro identificira kao Zvonka L. Međutim, o zapljeni oružja u srijedu je javila i agencija France presse ali je citirala visokog policijskog dužnosnika Christiana Lothiona koji je precizirao da je riječ o bosanskom Hrvatu.

"Glavni organizator, stožer operacije krijumčarenja dolazi iz Bosne i Hercegovine", prenosi France presse Lothiona. Agencija je dodala da su među privedenima i državljani iz istočne Europe, te Italije.

Oružje je namijenjeno "ljudima s područja jugoistočne" Francuske, kazao je tužitelj iz Toulona Pierre Cazenave. Prema Figarou, koji se poziva na izjave policijske istrage kriminalci neprestance obnavljaju svoj arsenal oružja.

"Zbog obračuna među kriminalnim miljeima iz Magreba, s Korzike i Marseillea na Azurnoj obali, kriminalci neprestano nabavljaju novo oružje jer tako izbjegavaju da im u trag uđu policijski stručnjaci za balistiku".

France presse dodaje da je prosječna dob privedenih 50 godina, a neki od njih već imaju policijski dosje i recidivisti su.