Kina upozorava
0

Na jesen dolazi nova epidemija svinjske gripe

SRNA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Kina bi mogla ove jeseni da se suoči sa sve većim brojem oboljelih od gripe H1N1, upozorili su iz Ministarstva zdravlja.

"Prema procjenama eksperata, Kina bi mogla ove jeseni da se suoči sa više desetina miliona lica zaraženih novom gripom od kojih bi bar polovina mogla imati kliničke simptome i teži oblik oboljenja, a neizbježni su i smrtni slučajevi", izjavio je Liang Vanian, zamjenik direktora Kancelarije za hitne slučajeve pri Ministarstvu zdravlja.

Liang je dodao da se epidemija gripe H1N1, sa dolaskom jeseni brzo širi u Kini, gdje je oko 7.000 oboljelih registrovano u periodu između 24. avgusta i 10. septembra. 

Oko 95 odsto oboljelih zaraženo  je u Kini,  dok je većina registrovanih slučajeva od juna do avgusta inficirana u inostranstvu. 

"Situacija sa kojom se suočavamo nije optimistična",  izjavio je Liang,  precizirajući da je virus registrovan u 31 pokrajini i regionu u Kina.

On je naglasio sa se suočavaju sa veoma ozbiljnim problemom u radu na prevenciji i kontroli ove bolesti.

Epidemija nove gripe na globalnom planu bilježi   trend brzog rasta. 
Najmnogoljudnija zemlja u svijetu sa 1,3 milijarde stanovnika planira da vakciniše pet odsto stanovništva,  što je 65 miliona ljudi do kraja godine.

Prošle sedmice Vlada je saopštila da je pokrenuta proizvodnja prve vakcine protiv nove gripe. Jednodoznu vakcinu proizvodi kineska laboratorija Sinovak.