Svijet
0

Na japanskom tržištu otkrivena radioaktivna govedina

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Meso više od hiljadu goveda koja su konzumirala stočnu hranu "obogaćenu" radioaktivnim cezijem isporučeno je širom Japana iz Fukushime i još nekoliko prefektura, saopćila je danas agencija Kyodo.

Ovaj izvještaj uslijedio je samo dan pošto su vlasti u Tokyju povukle s tržišta sve isporuke goveđeg mesa iz prefekture Fukushima nakon što je otkriveno da su ta grla hranjena kontaminiranom rižinom slamom.

Poslije najveće nuklearne kaatastrofe u posljednjih četvrt vijeka, koja je Japan zadesila 11. marta, domaći potrošači su sve zabrinutiji za sigurnost hrane pošto je prije govedine radioaktivnost utvrđena u povrću, čaju, mlijeku, hrani iz mora i vodi.

Dok je dan ranije objavljeno kako je domaćem tržištu isporučeno 500 goveda koja su jela radioaktivnu slamu, Kyodo je u srijedu taj broj povećao na 1.235 - iz Fukushime i još sedam prefektura, podsjetio je Reuters.

U slami ostavljenoj na otvorenom poslije cunamija, koji je raznio zagađenje iz havarisane nuklearke, sadržaj radioaktivnog cezija je i do 500 puta veći nego što se smatra bezbjednim.

Po nalogu japanske vlade, još se obavljaju testovi koji treba da pokažu da li je radioaktivno i meso grla koja su jela kontaminiranu slamu.

Ukoliko se i pokaže da je meso radioaktivno, stručnjaci ističu da su zasad nejasne moguće posljedice njegovog konzumiranja.