Svijet
0

Na izborima u Finskoj pobijedila nacionalna koalicija

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Na parlamentarnim izborima u Finskoj držanim u nedjelju najveći broj glasova osvojila je konzervativna Nacionalna koalicijska stranka, dio odlazeće vlade desnog centra, a veliki uspjeh zabilježila je trećeplasirana nacionalistička stranka Pravi Finci, pokazuje 99 posto do sada prebrojanih glasova.

Službeni preliminarni rezultati su pokazali da je Nacionalna koalicijska stranka, snažan zagovornik eurointegracija, osvojila 43 mjesta u parlamentu od 200 zastupnika, samo jedno mjesto manje pripalo je opozicijskoj Socijaldemokratskoj stranci, dok je stranka Pravi Finci postigla nevjerovatan uspjeh, osvojivši čak 39 mjesta, javio je Associated Press.

Najveći gubitnik na današnjim izborima je Centralna stranka premijerke Mari Kiviniemi, koja je osvojila 35 mjesta u parlamentu, iako su rezultati anketa uoči izbora predvidjeli da će ova stranka, koja je do sada imala 50 zastupnika u parlamentu, biti drugoplasirana.

Populističku, nacionalističku, antiimigrantsku i euroskeptičnu stranku Pravi Finci na izborima 2007. godine podržalo je samo 4,1 posto birača i do sada je imala samo šest predstavnika u parlamentu.

Stranka Pravi Finci protivi se finansijskoj pomoći za Portugal i druge europske zemlje koje prolaze kroz tešku financijsku krizu, dok se socijaldemokrati zalažu da se izmijeni način na koji im se pomoć pruža.

Ukoliko ovakvi rezultati izbora budu potvrđeni, čelnik Nacionalne koalicijske stranke Jyrki Katainen morat će da formira koalicijsku vladu s bar jednom od dvije drugoplasirane stranke, što dovodi u pitanje pakete pomoći za zemlje koje potresa dužnička kriza, za koje je potrebno jednoglasno odobrenje svih 17 članica eurozone.